Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger


Showing posts with label Wipro Paper. Show all posts
Showing posts with label Wipro Paper. Show all posts

Friday, 18 July 2008

WIipro Exam Paper Paper - 71

Analytical Section

  1. A,B,C,D,E ,F are to be given adjacent rooms .The rooms don’t have complete walls between them rather sound, smoke can easily get through from one to another as there are gaps over a wall for free exchange of air. Miss C the head is allotted room no 5 as wished by her. Miss E needs a telephone for regular communication. Mr A & Mr B prefer to have adjacent rooms. Mr B,C,D are chain smokers. Miss C is allergic to cigarette smoke.
    a) The correct order of placement of rooms is …..four options were given.
    b) Which slot is best for Mr A ?

  2. A doctor is supposed to see his patients at 9.00, 10,00 11.00, 1.00 PM , 2.00 PM , 3.00 PM. Rajiv, Mark, Mathew, Hassan, Priya, Reni are the patients . Hassan is scheduled to be seen in early afternoon. Priya should be seen earlier in the day than Reni. Other such conditions were given and you needed to find based on the given conditions that how many such combinations are possible.

  3. In a film festival Amitabh ,SRK, Kamal hassan ,Hrithik and Subhash Ghai , Maniratnam and Yash Chopra are available as judges. A team of three is to be sent. The team must contain atleast one actor and ione director. If SRK is selected Kamal Hassan should also be selected and vice versa, If Amitabh is selected Subhash Ghai cannot be selected. If Hrithik is selected Maniratnam is also selected and vice versa. What should be the team if Amitabh is selected ?Four options..

  4. H == A+B –R , F == H + I , T == F + A – C+ D , S == T/2, R == A*S; If F is to be derived what is also needed to be derived ?
    a) S b) Q c) R d) T

  5. A team of at least three people is to be constituted for Mayor of a village for representation in a trade fair. One man, one woman, two boys, three girls are available. All three males cannot be selected, all four females cannot be selected. The team should contain at least one elder. What is the possible configuration that exactly sums up the formation of team :
    a) three girls , b) two boys and the lady c) the man, woman , one boy, one girl d) two boys, woman and a girl.

  6. A series of drama is to be arranged on all the five days of the week. Monday to Friday. Drama contains fiction, romance, horror, comedy, tragedy. Horror cannot immediately precede romance , fiction should be scheduled earlier than romance , comedy should come after tragedy. If Horror is arranged on Friday then what should be the sequence of the dramas.(NB there may have been other conditions in this examples which I presently don’t remember )

  7. Three ice creams are to be made available every day by the college canteen. The IC available are strawberry, butterscotch,vanilla,choco, mango, choco-vanilla, pineapple. Each day should have ice creams which was also present day before. All the icecreams can be repeated only thrice during the entire week .IF choco, vanilla ,straw berry is given on Wednesday . What should be given on Thursday … four options. The question probably has some data missing. Check it out.

  8. A team is to be selected from the hockey players available from the circuit. The selection team would require atleast four people. There are three coaches A,B,C and three selectors D,E,F available. But there schedule do not match . A cannot come if D is selected. If C is selected F should also be selected. If E is selected B should not be selected. What is the team?

    Technical Section

  9. Full form of URL ? a) universal resource locator b) uniform resource locator c)none of these d) unidentified random locator.

  10. CDROM access is a) RANDOM b) SEMI RANDOM 3) SEQUENTIAL 4) ?????????/

  11. Total time spent by process...waiting in queue, execution etc

  12. response time..of process.

  13. What is the function of shell?
    Interpreter b) command interpreter c) interface d) /?????????

  14. Which is a command interpreter ?
    a) Shell b) Kernel c)??? d)None of these

  15. main()
    {
    printf("%c","abcdef"[4]);
    }
    what is the output ? a) abcdef b) d c) e d) ERROR.

  16. main()
    { char dummy[20]; scanf("%[^a]",dummy);
    printf("%s", dummy); }
    what will it do?
    a) ERROR b) take characters till ctrl z is pressed c) take upto 19 characters d) None of These

  17. How are objects in cpp passed ?
    a) By value b) By reference

  18. If the ethernet card is removed .
    a) IP address will change b) MAC address will change c) ????

  19. Operation of queue a) FIFO b) LIFO c) FILO d) None of these

  20. Static member of a class is a) class specific b) Object specific c) Referenced by using the scope resolution operator d)
    a & c

  21. TCP is a) connection oriented b) connection less c) god only knows d) None of these

  22. How is data send by IP layer?
    a) as frames b) as packets c) as datagrams d) None of these

  23. If Link list is used to implement a stack what operations should be implemented :
    a) insert front, delete front b) insert front , delete rear c) insert rear, delete front d) None of these

  24. Link list is implemented as a structure (data, link *), How is pointer moved to the next node , cursor points to the present node.
    a) cursor == cursor->link, b) cursor ++ c) ++ cursor d) None of these.

  25. How is memory allocated by new ?
    a) In a heap b) in a stack b) both a & b c) None of these.

    Technical Interview: The interview was over in 30 min

  26. Difference between structure and class.

  27. How to resolve ambiguity in multiple inheritance ?

  28. What is static and dynamic binding in C ?

  29. What is the difference between structure and array?

  30. Difference between calloc and malloc & realloc?

  31. What is static class and static member function?

  32. What is pointer to a pointer? How it is declared and how is it accessed?

  33. What is the difference between function overriding and overloading ?

  34. What is the scope of a variable ?

  35. What is the difference between C & C++ ?

  36. Some questions on templates and exceptions.

  37. What is stream ? How is it opened and describe file handling in CPP?

  38. Some questions related to Hard Disc :What is a hdd? How is a file accessed from the hdd? Why isn’t it used in place of a RAM ? What is RAID describe its basic structure ? . Where is the file information stored on the hard disk ? What is FAT ? How are files physically arranged on the hard disc?

  39. What is JVM, what is BYTE CODE ? What is multithreading ? How can it be implemented using C, write a program to describe it? What is the complexity of radix sort and how is it determined? A sequence of 15 numbers was to be sorted using heap sort. (He stopped me after the 3rd iteration).

  40. Some questions related to java-script, dynamic HTML, static HTML, ASP, .NET A query on natural join in SQL, what is the need of normalization ? What is data inconsistency and redundancy? What is the basic difference between file systems and database systems? What are triggers and assertions in SQL? How can you use C to connect with Oracle SQL database? (Using Oracle 8i PRO C/C++ precompiler )A complicated query on a trigger. (which I couldn’t ans).

  41. What is fork system call? How is a child process called and what happens to the parent ? In C what is spawnv () function, describe its execution. How can you use C for writing assembly language programs ?

  42. If you have done any project then try to bring the discussion towards it. I was interviewed on the project for about 20 min and I kept on explaining till he took up the HR form and signed it!!!! The interviewer was very impressed with my technical knowledge and gave his feedback to the HR interviewer as “Very Confident & sound technical skills”. (I had overlooked the remark when he was writing it !!!)

    HR Interview.

  43. I was initially asked to describe myself . Since I had presented four papers in different places in India I took his attention towards it by telling that one of my hobbies is public presentation, and I supported it with example . He asked me about each and every paper and I took 45 min to explain him all the papers. Then he asked whether I wanted to know anything about WIPRO. I asked him around 11 - 12 questions and he was pretty impressed. The trick was to just to nod ur head and frame the next question in line while he was explaining one question.

  1. WIPRO has undertaken a project named “ MOBIO” it deals with biometrics. Since our minor project is on fingerprint recognition I would like to know something about MOBIO.

  2. After gaining the billion dollar status Mr Azim Premjee said that appreciation of rupee is a concern. What should be the possible steps so that it no more remains a concern?

  3. U have diversified from soaps to software as well as maintained a constant growth rate. What is the secret of ur success?

  4. The work culture at WIPRO is great. How do u maintain it?

  5. How do u allocate projects among ur employees?

  6. How do u select employees for foreign duty?

  7. What is six sigma strategy and how do u implement it?

  8. In the ex-pression “WIPRO is a CMMi company” , what does ‘i’ signify?

  9. Is SAP associated with you someway ?

  10. Do you have plans to design a ìp better than Pentium 4? (They were the first in India to develop 8086 chip at IISc Bangalore , so I took this chance of asking him the silly question!!!)

Wipro Paper Paper - 69

A topic on Gandhiji,s Salt Satyagrah Movement Four sentences were given and you have to arrange them
to make a paragraph.
Ans. CABD (Check it out).

What can,t be changed by the user program (Four choices were there).
Ans. Memory Map (Check it out).

In which layer ROUTING is performed ?
Ans. Network Layer

What is the output of the following code snippet
main()
{
printf(5+"Fascimile");
}
Ans. mile


What is the output
Int count=10,sum=0,*temp;
Temp=&count;
Sum=? &count;( It was actually given temp=? &count;
which is probably wrong)
printf("sum=%d count= %d temp=%d ",sum,count,*temp);
Ans. C (most expected answer ,check it)

Which one has no L-Value
[i] a[i]
[ii] i
[iii] 2 [iv] *(a+i) Ans . [iii]

In threaded binary for which traversal orders unused left and right links are used?

Which is false for binary tree?
[i] Any node should have two children.
[ii]
[iii] At fourth level the number of node should be less than 16.

Which is true for binary search ?
[i] Traversal scheme
[ii]
[iii]Greedy algorithm
[iv] Divide and conquer algorithm
Ans. [iv]

What is the protocol used for getting the physical address by supplying IP address of a node ?
[i] ARP
[ii] RARP
[iii] BOOTP
[iv] DHCP Ans. [i]

If DELHI is coded as CCIDD then how BOMBAY will be coded?

Opposite meaning of SPUR.

Opposite of HARBINGER .
Ans. Follower

Opposite meaning of PROTRUSION.

Opposite meaning of RESTIVENESS.
Ans.Docility.

Find the odd one in a given analogy Ans. Mundane.

Find the analogy : SURPRISE : EXCLAMATION
Ans. Dismay:groan.

Find the analogy : Plateau : Taxonomy.

Question from congestion control topic:
Ans: source quench.

Question from kernel mode:
Ans:Disable Interrupts.

which one is a page replacement algorithim.
[i]fifo
[ii]
[iii]Least recently used.
[iv]All of above.

Using two numbers And interchanging + and * there was a question.
Ans: (iii)(some expression=22).

For each hour an watch is going slow by 30 seconds.Now time is 8a.m.What will be the actual time at 8p.m.
Ans:ii)7:54.

Question regarding while loop. Ans:(iii).

Alphabetical order L,M,…(cant remember) Ans:F.

One puzzle:(I cant exactly remember this question giving brief idea of this question)there were four guys A,B,C,D. the older
and younger relation is given . U have to find the age of the A
Ans: 7 years(check it out).

Fallacy question: six sentences are given.
[i]…
[ii]…
[iii]…
[iv]… Ans: [i].

Nine people six floor. Conditions are given.(This was a very long paragraph).Peoples named like I,J,K,L,M,N,O,P,Q.
Ans:i)J.

A question regarding node.


A problem regarding age of father and son(very easy problem u can solve it).


A problem regarding age of father and son(very easy problem u can solve it).


Point out error in the follwing sentence:I got the book in the office and slipped it out.
[i]I got the book.
[ii] in the.
[iii]office and .
[iv] slipped it out.
Ans:[iv].

Point out error:(about a flowers garden)
ans:(I can,t remember the options).answer will be "among on another".

Wipro Exam Paper Paper - 70

1. An electron moving in an electromagnetic field moves in a

(a) In a straight path
(b) Along the same plane in the direction of its propagation
(c) Opposite to the original direction of propagation
(d) In a sine wave

Ans. (b)


2. The total work done on the particle is equal to the change in its kinetic energy

(a) Always
(b) Only if the forces acting on the body are conservative.
(c) Only if the forces acting on the body are gravitational.
(d) Only if the forces acting on the body are elastic.

Ans. (a)


3. The following unit measure energy:

(a) Kilo-watt hour.
(b) Volt*volt/sec*ohm.
(c) Pascal*foot*foot
(d) (Coulomb*coulomb)*farad

Ans. (a)


4. Astronauts in stable orbits around the earth are in a state of weightlessness because

(a) There is no gravitational force acting on them.
(b) The satellite and the air inside it have an acceleration equal to that of gravitational acceleration there.
(c) The gravitational force of the earth and the sun balance giving null resultant.
(d) There is no atmosphere at the height at which the satellites move.

Ans. (b)


5. An organ pipe, open at both ends and another organ pipe closed at one end, will resonate with each other, if their lengths are in the ratio of

(a) 1:1
(b) 1:4
(c) 2:1
(d) 1:2

Ans. (c)


6. During an isothermal expansion of an ideal gas

(a) Its internal energy increases.
(b) Its internal energy decreases.
(c) Its internal energy does not change.
(d) The work done by the gas is not equal to the quantity of heat absorbed by it.

Ans. (c)


7. A parallel plate capaciator is charged and the charging battery is then disconnected. If the plates of the capacitor are moved further apart by means of insulating handles

(a) The charge on the capacitor increases.
(b) The voltage across the plates increases.
(c) The capacitance increases.
(d) The electrostatic energy stored in the capacitor decreases.

Ans. (b)


8. Two equal negative charges q are fixed at point (0,a) and (0,-a) on the y-axis.A positive charge Q is released from rest at the point (2a,0) on the x-axis. The charge Q will

(a) Execute simple harmonic motion about the origin
(b) Move to the origin and remain at rest
(c) Move to infinity
(d) Execute oscillatory but not simple harmonic motion

Ans. (d)


9. A square conducting loop of length Lon a side carries a current I.
The magnetic field at the centre of the loop is

(a) Independant of L
(b) Proportional to L*L
(c) Inversely proportoinal to L
(d) Directly proportional to L

Ans. (c)


10. The focal length of a convex lens when placed in air and then in water will

(a) Increase in water with respect to air
(b) Increase in air with respect to water
(c) Decrease in water with respect to. air
(d) Remain the same

Ans. (a)


11. The maximum kinectic energy of the photoelectron emitted from the surface is dependant on

(a) The intensity of incident radiation
(b) The potential of the collector electrode
(c) The frequency of incident radiation
(d) The angle of incidence of radiation of the surface

Ans. (c)


12. An electron orbiting in a circular orbit around the nucleus of the atom

(a) Has a magnetic dipole moment
(b) Exerts an electric force on the nucleus equal to that on it by the nucleus
(c) Does not produce a magnetic induction at the nucleus
(d) All of the above

Ans. (d)


13. The X-rays beam coming from an X-ray tube will be:

(a) Monochromatic
(b) Having all wavelengths smaller than a certain minimum wavelength
(c) Having all wavelengths larger than a certain minimum wavelength
(d) Having all wavelengths lying between a minimum and a maximum wavelength

Ans. (c)


14. The mass number of a nucleus is

(a) Always less than its atomic number
(b) Always more than its atomic number
(c) Always equal to its atomic number
(d) Sometimes more and sometimes equal to its atomic number

Ans. (d)


15. Two successive elements belonging to the first transition series have the same number of electrons partially filling orbitals. They are

(a) V and Cr
(b) Ti and V
(c) Mn and Cr
(d) Fe and Co

Ans. (c)


16. When n+l has the same value for two or more orbitals,the new electron enters the orbital where

(a) n is maximum
(b) n is minimum
(c) l is maximum
(d) l is minimum

Ans. (b)


17. A balloon filled with ethylene is pricked with a sharp pointed needle and quickly placed in a tank full of hydrogen at the same pressure. After a while the balloon would have

(a) Shrunk
(b) Enlarged
(c) Completely collapsed
(d) Remain unchanged in size

Ans. (b)


18. Which of the following statements is not true?

(a) The ratio of the mean speed to the rms speed is independant of temperature
(b) The square of the mean speed of the molecules is equal to the mean squared speed at a certain temperature
(c) Mean kinetic energy of the gas molecules at any given temperature is independant of the mean speed
(d) None

Ans. (b)


19. Which of the following statements represent Raoult,s Law

(a) Mole fraction of solvent = ratio of vapour pressure of the solution to vapour pressure of the solvent
(b) Mole fraction of solute = ratio of vapour pressure of the solution to vapour pressure of the solvent
(c) Mole fraction of solute = lowering of vapour pressure of the solution
(d) Mole fraction of solvent = lowering of vapour pressure of the solution

Ans. (a)


20. Elements having the same atomic number and the same atomic mass are known as

(a) Isotopes
(b) Isotones
(c) Isomers
(d) None of the above


21.Which is the most acidic amongst

(a) Nitrophenol
(b) O-toulene
(c) Phenol
(d) Cresol


22. Pure water does not conduct electricity because it is

(a) Almost not ionised
(b) Low boiling
(c) Neutral
(d) Readily decomposed

Ans. (a)


23. In a salt bridge, KCl is used because

(a) It is an electrolyte
(b) The transference number of K+ and Cl¯ is nearly the same
(c) It is a good conductor of electricity
(d) All of the above

Ans. (d)


24. A depolarizer used in the dry cell batteries is

(a) KCl
(b) MnO2
(c) KOH
(d) None of the above

Ans. (b)


25. The hydrolysis of alkyl halides by aqueous NaOH is best termed as

(a) Electrophylic substitution reaction
(b) Electrophylic addition reaction
(c) Nnucleophylic addition reaction
(d) Nucleophylic substitution reaction

Ans. (d)


26. The hydrocarbon that gives a red precipitate with ammoniacal cuprous chloride is (where ,º, means a triple bond)

(a) CH3-CH2-CH2-CH3
(b) CH3-CºC-CH3
(c) CH2=CH-CH=CH2
(d) CH3-CH2-CºCH

Ans. (d)


27. Which of the following reagents is neither neutral nor basic

(a) Lucas, reagent
(b) Tollen,s reagent
(c) Bayer,s reagent
(d) Fehling,s solution

Ans. (a)


28. The substance which is most easily nitrated

(a) Toluene
(b) Bbenzene
(c) Nitrobenzene
(d) Chlorobenzene

Ans. (a)


29. Carbylamine reaction is a test for

(a) Primary amine
(b) Secondary amine
(c) Tertiary amine
(d) Quarternary ammonium salt

Ans. (a)


30. Which of the following oxides cannot be reduced by carbon to obtain metal

(a) ZnO
(b) Al2O3
(c) Fe2O3
(d) PbO

Ans. (b)


31. Which of the following is not an oxide ore?

(a) Cassiterite
(b) Siderite
(c) Pyrolusite
(d) Bauxite

Ans. (b)


32. Which among the following is called philosopher,s wool

(a) Cellulose
(b) Calamine
(c) Stellite
(d) Cerussite

Ans. (c)


33. Out of 10 white, 9 black and 7 red balls, in how many ways can we select one or more balls

(a) 234
(b) 52
(c) 630
(d) 879

Ans. (d)


34. A and B throw a dice. The probability that A,s throw is not greater than B,s is

(a) 5/12
(b) 7/12
(c) 11/12
(d) 5/36

Ans. (b)


35. Given two numbers a and b. Let A denote the single AM between these and S denote the sum of n AMs
between them. Then S/A depends upon

(a) n
(b) n,a
(c) n,b
(d) n,a,b

Ans. (a)


36. If the sum of the roots of the equation ax²+bx+c=0 is equal to the sum of the squares of their reciprocals,
then, a/c, b/a, c/b are in

(a) AP
(b) GP
(c) HP
(d) None of the these

Ans. (c)


In the following questions ~ represents the integral sign-for eg. 1~2[f(x)] means integration of
the function f(x) over the interval 1 to2.

37. Value of -1~2[|2-x²|]dx, ie integration of the function |2-x²| over the interval -1 to 2.

(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) None of the above

Ans. (d)


38. If 0~P[log sinx]dx=k,then the value of 0~P/4[log(1 + tan x)]dx ,where P stands for pi,is

(a) -k/4
(b) k/4
(c) -k/8
(d) k/8

Ans. (c)


39. If a,b,c be in GP and p,q be respectively AM between a,b and b,c then

(a) 2/b=1/p+1/q
(b) 2/b=1/p-1/q
(c) 2=a/p-c/q
(d) None of the above

Ans. (a)


40. A solution of KMnO4 is reduced to MnO2 .The normality of solution is 0.6.The molarity is

(a) 1.8M
(b) 0.6M
(c) 0.1M
(d) 0.2M

Ans. (d)

The questions 41-46 are based on the following pattern.The problems below contain a question and two statements giving certain data. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient for answering the questions.The correct answer is

(A) If statement (I) alone is sufficient but statement (II) alone is not sufficient.
(B) If statement(II) alone is sufficient but statement(I) alone is not sufficient.
(C) If both statements together are sufficient but neither of statements alone is sufficient.
(D) If both together are not sufficient.

41. What is John,s age?

(I) In 15 years John will be twice as old as Dias would be
(II) Dias was born 5 years ago

Ans. (C)

42. What is the distance from city A to city C in kms?

(I) City A is 90 kms from City B
(II) City B is 30 kms from City C

Ans. (D)

43.Is A=C ? A,B,C are real numbers

(I) A-B=B-C
(II) A-2C = C-2B

Ans. (C)

44. What is the 30th term of a given sequence ?

(I) The first two terms of the sequence are 1,1/2
(II) The common difference is -1/2

Ans. (A)

45.Was Avinash early, on time or late for work?

(I) He thought his watch was 10 minutes fast
(II) Actually his watch was 5 minutes slow

Ans. (D)


46. What is the value of A if A is an integer?

(I) A4 = 1
(II) A3 + 1 = 0

Ans. (B)


47. A person travels 12 km in the southward direction and then travels 5km to the right and then travels 15km toward the right and finally travels 5km towards the east, how far is he from his starting place?

(a) 5.5 kms
(b) 3 km
(c) 13 km
(d) 6.4 km

Ans. (b)


48. X,s father,s wife,s father,s granddaughter uncle will be related to X as

(a) Son
(b) Nephew
(c) Uncle
(d) Grandfather

Ans. (c)


49. Find the next number in the series 1, 3 ,7 ,13 ,21 ,31

(a) 43
(b) 33
(c) 41
(d) 45

Ans. (a)


50. If in a certain code "RANGE" is coded as 12345 and "RANDOM" is coded as 123678. Then the code for the word "MANGO" would be

(a) 82357
(b) 89343
(c) 84629
(d) 82347

Ans. (d)


51. If "PROMPT" is coded as QSPLOS ,then "PLAYER" should be

(a) QMBZFS
(b) QWMFDW
(c) QUREXM
(d) URESTI

Ans. (a)

The questions 52-53 are based on the following data

6 people A,B,C,D,E and F sit around a table for dinner.Since A does not like C, he doesn,t sit either opposite or beside C.B and F always like to sit opposite each other.

52. If A is beside F then who is are the two neighbours of B?

(a) D and C
(b) E and C
(c) D and E
(d) Either (a) or (b)

Ans. (c)


53. If D is adjacent to F then who is adjacent to C?

(a) E and B
(b) D and A
(c) D and B
(d) either (a) or (c)

Ans.(d)


54. Complete the sequence A, E ,I ,M ,Q ,U , _ , _

(a) B, F
(b) Y, C
(c) G, I
(d) K, O

Ans.(b)


55. A person travels 6km towards west, then travels 5km towards north ,then finally travels 6km towards west. Where is he with respect to his starting position?

(a) 13km east
(b) 13km northeast
(c) 13km northwest
(d) 13km west

Ans. (c)


56. If A speaks the truth 80% of the times, B speaks the truth 60% of the times. What is the probability that they tell the truth at the same time

(a) 0.8
(b) 0.48
(c) 0.6
(d) 0.14

Ans.(b)


57. If the time quantum is too large, Round Robin scheduling degenerates to

(a) Shortest Job First Scheduling
(b) Multilevel Queue Scheduling
(c) FCFS
(d) None of the above

Ans. (c)


58. Transponders are used for which of the following purposes

(a) Uplinking
(b) Downlinking
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Ans. (c)


59. The format specifier "-%d" is used for which purpose in C

(a) Left justifying a string
(b) Right justifying a string
(c)Left justifying an intger
(d) Right justifying an intger

Ans. (c)

Wipro Exam Paper Paper - 68

1.When a bicycle is in motion, the force of friction exerted by the ground on the two wheels is such that it acts

(a) In the backward direction on the front wheel and in the forward direction on the rear wheel.
(b) In the forward direction on the front wheel and in the backward direction on the rear wheel.
(c) In the backward direction on both the front and rear wheels.
(d) In the backward direction on both the front and rear wheels.

Ans. (d)


2. A certain radioactive element A, has a half life = t seconds.In (t/2) seconds the fraction of the initial quantity of the element so far decayed is nearly

(a) 29%
(b) 15%
(c) 10%
(d) 45%

Ans. (a)


3. Which of the following plots would be a straight line ?

(a) Logarithm of decay rate against logarithm of time
(b) Logarithm of decay rate against logarithm of number of decaying nuclei
(c) Decay rate against time
(d) Number of decaying nuclei against time

Ans. (b)


4. A radioactive element x has an atomic number of 100.It decays directly into an element y which decays directly into element z. In both processes a charged particle is emitted. Which of the following statements would be true?

(a) y has an atomic number of 102
(b) y has an atomic number of 101
(c) z has an atomic number of 100
(d) z has an atomic number of 101

Ans. (b)


5. If the sum of the roots of the equation ax2 + bx + c=0 is equal to the sum of the squares of their reciprocals then a/c, b/a, c/b are in

(a) AP
(b) GP
(c) HP
(d) None of these

Ans. (c)


6. A man speaks the truth 3 out of 4 times. He throws a die and reports it to be a 6. What is the probability of it being a 6?

(a) 3/8
(b) 5/8
(c) 3/4
(d) None of the above

Ans. (a)


7. If cos2A + cos2B + cos2C = 1 then ABC is a

(a) Right angle triangle
(b) Equilateral triangle
(c) All the angles are acute
(d) None of these

Ans. (a)


8. Image of point (3,8) in the line x + 3y = 7 is

(a) (-1,-4)
(b) (-1,4)
(c) (2,-4)
(d) (-2,-4)

Ans. (a)


9. The mass number of a nucleus is

(a) Always less than its atomic number
(b) Always more than its atomic number
(c) Sometimes more than and sometimes equal to its atomic number
(d) None of the above

Ans. (c)


10. The maximum KE of the photoelectron emitted from a surface is dependent on

(a) The intensity of incident radiation
(b) The potential of the collector electrode
(c) The frequency of incident radiation
(d) The angle of incidence of radiation of the surface

Ans. (c)


11. Which of the following is not an essential condition for interference

(a) The two interfering waves must be propagated in almost the same direction or the two interfering waves must intersect at a very small angle
(b) The waves must have the same time period and wavelength
(c) Amplitude of the two waves should be the same
(d) The interfering beams of light must originate from the same source

Ans. (c)


12. When X-Ray photons collide with electrons

(a) They slow down
(b) Their mass increases
(c) Their wave length increases
(d) Their energy decreases

Ans. (c)


13. An electron emits energy

(a) Because its in orbit
(b) When it jumps from one energy level to another
(c) Electrons are attracted towards the nucleus
(d) The electrostatic force is insufficient to hold the electrons in orbits

Ans. (b)


14. How many bonds are present in CO2 molecule?

(a) 1
(b) 2
(c) 0
(d) 4

Ans. (d)


15. In a balanced chemical equation

(a) Atoms are conserved
(b) Molecules are conserved
(c) Moles are conserved
(d) Reactant and product molecules are preserved

Ans. (a)


16. How many grams of NaOH will react with 0.2 equivalent of HCl?

(a) 0.59
(b) 0.285
(c) 1.18
(d) none of these

Ans. (a)


17. Which of the following is least acidic

(a) Ortho-cresol
(b) Para-cresol
(c) Phenol
(d) Meta-cresol

Ans. (b)


18. In Reimer-Tiemann,s reaction, the reaction intermediate is

(a) Carbene
(b) Dichloro carbene
(c) Carbonion
(d) Carbonium ion

Ans. (b)


19. Which of the following is most acidic?

(a) C2H5OH
(b) CH3CHOHCH3
(c) Ethanol
(d) CH3OH

Ans. (b)


20.A catalyst

(a)always slows down the reaction
(b)always starts a rection that would not have ocurred at all otherwise
(c)causes changes in the rate of the reaction
(d)changes the quantities of the products formed

Ans. (c)


21.The rate of the first order reaction depends on the

(a) Concentration of the reactant
(b) Concentration of the product
(c) Time
(d) Temperature

Ans. (d)


22. The most abundant element in the universe is

(a) Hydrogen
(b) Helium
(c) Oxygen
(d) Silicon

Ans. (a)


23. Integrate 3x + 5 / (x3-x2-x+1)

(a) 1/2 log | (x+1)/(x-1) | - 4/(x-1)
(b) log |2+tanx|
(c) -(1+logx)/x
(d) 2 log|(tanx)/(tanx+2)

Ans. A


24. If y=cos-1(cosx + 4sinx)/(17)1/2, then dy/dx is

(a) 0
(b) 1
(c)-1
(d) none of these

Ans. (b)


25. If the sum of n terms of two series of A.P are in the ratio 5n+4:9n+6. Find the ratio of their 13th terms

(a) 129/231
(b) 1/2
(c) 23/15
(d) None of the above

Ans. (a)


26. If the letters of the word "rachit" are arranged in all possible ways and these words are written out as in a dictionary, what is the rank of the word "rachit".

(a) 485
(b) 480
(c) 478
(d) 481

Ans. (d)


27. Ravi,s salary was reduced by 25%.Percentage increase to be effected to bring the salary to the original level is

(a) 20%
(b) 25%
(c) 33 1/3%
(d) 30%

Ans. (c)


28. A and B can finish a piece of work in 20 days .B and C in 30 days and C and A in 40 days. In how many days will A alone finish the job

(a) 48
(b) 34 2/7
(c) 44
(d) 45

Ans. (a)


29. How long will a train 100m long traveling at 72kmph take to overtake another train 200m long traveling at 54kmph

(a) 70sec
(b) 1min
(c) 1 min 15 sec
(d) 55 sec

Ans. (b)


30. What is the product of the irrational roots of the equation (2x-1)(2x-3)(2x-5)(2x-7)=9?

(a) 3/2
(b) 4
(c) 3
(d) 3/4

Ans. (a)


31. Which of the following parameters is the same for molecules of all gases at a given temperature?

(a) Mass
(b) Momentum
(c) Speed
(d) Kinetic energy

Ans. (d)


32. A solid is completely immersed in liquid. The force exerted by the liquid on the solid will

(a) Increase if it is pushed deeper inside the liquid
(b) Change if its orientation is changed
(c) Decrease if it is taken partially out of the liquid
(d) None of the above

Ans. (c)


33. Select the correct statements

(a) A simple harmonic motion is necessarily periodic
(b) An oscillatory motion is necessarily periodic
(c) A periodic motion is necessarily oscillatory
(d) All of the above

Ans. (a)


34. An electron is injected into a region of uniform magnetic flux density with the components of velocity parallel to and normal to the flux. What is the path of the electron?

(a) Helix
(b) Parabola
(c) Circle
(d) Rectangle

Ans. (a)


35. A constant voltage is applied between the 2 ends of a uniform metallic wire. Some heat is developed in it. The heat developed is doubled if

(a) both the length and radius of the wire are halved.
(b) both the length and radius of the wire are doubled
(c) the radius of the wire is doubled
(d) the length of the wire is doubled

Ans. (b)


36. If Young,s double slit experiment is performed in water

(a) the fringe width will decrease
(b) the fringe width will increase
(c) the fringe width remains unchanged
(d) there will be no fringe

Ans. (a)


37. The shape of a spot of light produced when bright sunshine passes perpendicular through a hole of very small size is

(a) Square, because the hole is a square
(b) Round, because it is an image of the sun
(c) Round with a small penumbra around it
(d) Square with a small penumbra

Ans. (b)

Select the alternative that logically follows from the two given statements.

38.

Some forms are books
All books are made of paper
(a) Some forms are made of paper
(b) Some forms are not made of paper
(c) No forms are made of paper
(d) None of the above

Ans. (a)


39.

All toffees are chocolates
Some toffees are not good for health
(a) Some chocolates are not good for health
(b) Some toffees are good for health
(c) No toffees are good for health
(d) Both (a) and (b)

Ans. (a)

The questions 40-46 are based on the following pattern.The problems below contain a question and two statements giving certain data. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient for answering the questions.The correct answer is

(A) If statement (I) alone is sufficient but statement (II) alone is not sufficient.
(B) If statement(II) alone is sufficient but statement(I) alone is not sufficient.
(C) If both statements together are sufficient but neither of statements alone is sufficient.
(D) If both together are not sufficient.
(E) If statements (I) and (II) are identical.


43. If a ground is rectangular, what is its width?

(I) The ratio of its length to its breadth is 7:2
(II) Perimeter of the playground is 396 mts.

Ans. C


44. If the present age of my father is 39 yrs and my present age is x yrs, what is x?

(I) Next year my mother will be four times as old as i would be.
(II) My brother is 2 years older than I and my father is 4 years older than my mother.

Ans. C


45. How many brothers and sisters are there in the family of seven children?

(I) Each boy in the family has as many sisters as brothers
(II) Each of the girl in the family has twice as many brothers as sisters

Ans. D


46. x is not equal to 0, is x + y = 0?

(I) x is the reciprocal of y
(II) x is not equal to 1

Ans. A

Following questions are based on letter,s analogy.First pair of letters should have the same relationship as the second pair of letters or vice versa.

47. ? : BGLQ : : YDIN : VAFK

(a) EKNS
(b) DKMT
(c) DLMS
(d) EJOT

Ans. (d)


48. NLO : RPS : : ? : ZXA

(a) VUW
(b) VTR
(c) VTW
(d) TRP

Ans. (c)


49. If "segment" is coded as rffndou, then "ritual" is coded as

(a) shutbm
(b) qjutbk
(c) qhutbk
(d) qhubtk

Ans. (c)


50. If "football" is "cricket" ,"cricket" is "basketball" ,"basketball" is "volleyball","volleyball" is "khokho" and "khokho" is cricket, which is not a ball game?

(a) cricket
(b) football
(c) khokho
(d) basketball

Ans. (a)


51. Which of the following is a recursive set of production

(a) S --> a|A, A --> S
(b) S --> a|A, A --> b
(c) S -->aA, A-->S
(d) None of these

Ans. (c)

Verbal, Technical, Reasoning, Apptitude Paper - 65

Verbal

  1. Mellifluous : cacaphony
    Ans : fragrant : noisomeness

  2. Evasive * Frank

  3. Deteriorate : Improve

  4. Sentence completion exercise B (Gre Barrons) -Question Number 2 -
    Ans:Elegaic

  5. Sentence completion exercise B (Gre Barrons) -Question Number 6 -
    Ans : nonchalance ... diligently

  6. Sentence completion exercise B (Gre Barrons) -Question Number 7 -
    Ans : querulousness ..... affably

  7. Some sentence completion ... abt milkyway
    Ans : refinement, ...(i am not sure jus chk it)

    Aptitude

  8. John weighe twice as much as Marcia. Marcia,s weight is 60% of Bob,s weight.Dave weighs 50%
    of Lee,s weighs 190% of John,s wight. Which of these 5 persons wighs the least?
    A) Bob B) Dave C) John D) Lee E) Marcia
    Ans) E

  9. A trip takes 6 hours to compleate. After traveling 1/4 of an hour,1 3/8hours, and 2 1/3 hours, how
    much time does need to compleate the trip?
    a) 2 1/12hours
    b) 2hours, 2 1/2 minutes
    c) 2 hours,5minutes
    d) 2 1/8 hours
    ANS) B

  10. It takes 30 days to fill a laboratory dish with bacteria. If the size ofthe bactiria doubles each day,
    how long did it take for the bactiria to fill one half of dish?
    Ans) D ( 29days)

  11. A car wash can wash 8 cars in 18 minutes, At this rate, how many cars can the car wash wash in 3
    hours? ANS) C ( 80)

  12. If the ratio of the areas of 2 queres is 2:1, then the ratio of the perimeters of the squares is
    ANS) C ( sqrt(2):1 )

  13. There are three types of tickets available for a concert: orchestra, which cost $12 each; balcony, which cost$9 each: and box, which cost $25 each. There were P orchestra tickets , B balcony tickets, and R box tickets sold for the concert.Which of the following expressions gives the percentage of ticket proceeds due to the sale of chestra tickets?
    Ans) B 100*12P/(12P+9B+25R)

  14. In a survey of town of Wasco, it was found that 65% of the people surveyed watched the news on television, 40% read newspaper, and 25% read a newspaper and watched the news on television.What percent of the people surveyed neither watched the news on the television nor read a newspaper?. Ans: (E)20%

  15. City B is 5 miles east of City A. City C is 10 miles southeast of City B. Which of the following is the closest to the distancefrom City A to City C? Ans: (D) 14 miles

  16. If the area of a square increases by 69%, then the side of the square increased by Ans: (B) 30%

  17. There are 30 socks in a drawer. 60% of the socks are red and the rest are blue. What is the minimum number of socks that must be taken from the drawer without looking in order to be certain that atleast two blue socks have been chosen?
    Ans: (E) 20

    Reasoning

  18. problem on series non verbel series around -12 questions

  19. problem on direction test

  20. problem on logical venn diagrams - 10 questions refer test of reasonong Agrawal page 239

  21. blood relations problem ans) Nephew

  22. analogy, bouquet: flower :: chain: link--ans

  23. try questions non verbel reasoning 97edition RSAgrawal Questions: 1,2,4,6,16,14,22,23,24,21

  24. pick oddex 2,4,6,5,8,10 ans 8

  25. Data intepretation years Vs Banks six questions check in RS Agrawal

    Technical

  26. OP of the program
    main()
    {
    char a=,\123,
    printf ("%c \n",a);
    return 0;
    }
    1)ascii value of 121
    2)1
    3) 3
    4) none of these

  27. 2 questions were based on GSM
    (i) which .... is used to by GSM to interact with PSTN
    (ii) dont remember

  28. Which key in any windows screen is used to invoke file menu Ans :alt+f

  29. Which is layer 3 connection less protocol
    a) IP
    b) ARP
    c) TCP
    d) UDP

  30. Which is the latest OS
    a) XP
    b) NT
    c) 98
    d) 2000

  31. stacks and queues are
    a) primitive Data strucs
    b) Non - primitive data strucs
    c) non linear ....
    d) data types

  32. For mobile comm
    a) downlink freq > uplink freq
    b) uplink > downlink
    c) none
    d) equal

  33. Pipelining : ....

  34. Some question based on prototype model (s/w engg)

  35. Which is linear model
    a) water fall model
    b) classical
    c) chaos model

  36. In queue where do u insert a data
    a) front
    b) rear
    c) middle

New Model Paper Paper - 66

1. Add 79H and 86H and tell the contents of flags

2. Scr is used for _____ ( ac, dc , both )

3. Push pull amplifier is used to remove which harmonics ( even , odd , both )

4. PAM is demodulated using ___ ( low pass filter , high pass filter )

5. 16k memory is needed. How many chips with 12 address buses and 4 data
buses are needed.

6. AM wave is detected using _________ detector

7. Which flip flop is used for shift registers

8. Program counter does what __ (stores a memory address, address of the present instruction)

9. In a bistable multivibrator communication capacitor is used for ______ ( speed up response , ac coupling)

10. Totem pole is what?

11. Time constant for an integrator and differentiator should be ( small , high etc.)

12.TV waves are __ ( sky waves , space waves etc.)

13.Which configuration has highest i/p imp. ( ce , cb , cc )

14. Parabolic antenna with 2degree angle. What is its directivity.

15. Given 10 mhz pe modulation and we got a 100 mhz band.
How many channels can be there.

16. If o/p power is doubled by how much does the sound increase ( 1db,2db,3db )

Wipro Verbal Exam Paper Paper - 67

  1. antonym of SAGE:ans FOOL(GRE Barrons)

  2. antonym of orthodox:ans uncoventionality(GRE Barrons)

  3. analogy Excessive : Moderation::impusive:reflection(GRE barrons)

  4. analogy Construct:Renovate::write:delete
    Logical reasoning

  5. odd man out --tautology:oncology:repetition:redundancy ans oncology

  6. odd man out -- enroll:capitulate:enlist:conscript ans capitulate

  7. few questions to check senetences if gramatically right

  8. the following letters are assigned the codes like
    a=1,c=2,d=3,r=7,y=9,o=4,i=5,t=6,n=8 then the word dictionary is
    ans a> 3526548179 note :numbers may vary

  9. If the nos 8 & 7 are interchanged as well as the signs +&/ are interchanged which of the
    following is valid equation
    ans c>8+8/7=9(it is 7/7+8=9)

  10. whichof the following options is related to cricket,tennis,football
    a)carom b)chess c)volleyball d)all ans c

  11. A sports discussion is taking place in a meeting. All those in the meeting who enjoy the batting of
    Sachin also enjoy the batting of Lara. Those who enjoy the batting of Lara despise the batting of
    Rahul. Some of those who enjoy the batting of Lara also enjoy the batting of Saurav; those who
    enjoy the batting of Rahul also enjoy the batting of Ricky. Some of those who enjoy the batting
    or Ricky also enjoy the batting of Lara. Some of those who enjoy the batting of Saurav despise
    the batting of Rahul. All those who enjoy the battin of Ricky also enjoy the batting of Astle. Miss
    Sujatha enjoys the batting of Rahul. Which of the following

    must be false?
    A) She does not enjoy the batting of Saurav
    B) She enjoys the batting of Ricky
    C) She may enjoy the batting of Lara
    D) She enjoys the batting of Astle

  12. Seven students-F, G, H, I, J, K, and L-are being considered for a scholarship. All of them had to
    take an examination which was based on their technical knowledge. The scores obtained in
    the examination were used for evaluating these students. In analyzing this information
    regarding the scores, the Principal made the following observations: None of the students has
    exactly the same score,as any other student. K,s score is higher than L,s, but lower than H,s.I
    has a higher score than J.both F and G have higher scores than H. If J has a higher score
    than,
    how many different rankings, by score, of the students are possible?
    A)2 8)1 C)8 D)4
    Technical

  13. binary equalent of 455 ?

  14. whats the o/p of the following code ?
    int main ()
    {
    int i = 0 ;
    switch ( printf ("k") , printf ("ku"))
    {
    case 1 : printf (" %d" , i ) ;
    break ;
    case 2 : printf (" %d " , ++i ) ;
    break ;
    }
    }
    ans : a) k ku 1 also ans d) ( both are same )

  15. Whats used to connect the computer with terminals ?
    ans : a) Data Terminal equipment

  16. A question about unix & linux
    ans : b) [ unix from Bell labs ]

  17. which is used to convert the assmbly code into binary
    ans : assembler

  18. whats the o/p of the following code ?
    int main ()
    {
    int i = -1 ; j = 1 , k = 0 , m ;
    m = i++ || j++ && k++ ;
    printf ("\n\n%d %d %d " , i , j , k , m ) ;
    }

  19. Expansion of CDMA code divison multiple access .

  20. A question from Microprocessor ( which segment is not used by Microprocessor ? )
    a. ) Data segment b) extended segment c) information segment d) none of these

  21. Which of the following layer is not in Tcp/ip ?
    a) transport b) application layer c) Network layer d) none of the above

  22. If A= 10000011 and B=1010111 and c= 11000011 then whats the string represent
    100001100011 .. (some thing
    like that )

  23. A question regarding PCM

  24. The best case comparison of Quick sort ?

  25. The usage of static function ?
    ans : to access static members

  26. ACL stands for
    a. access central limit
    b. access control limit
    c access control list
    d. both a&b

  27. Choose a valid statement: in c++ "this" is ans c references the object that has invoked the method3 buffer registers are found in
    a. data bus b main memory c. I/O devices d.cpu ans c(check)

  28. An expression like ((A+B)*(D+E)/f) write the postfix expression
    ans d AB+DE+*...

  29. The depth of a tree is ans maximum level of a node

  30. IEEE standard of wireless protocol ans 802.11

  31. main()
    {
    i=10;
    printf("%d",++i++);
    printf("%d",++i);
    }
    a. 11&13 b.12&13 c.error d.? ans C (check)

  32. What does the func return
    int fun()
    {
    i=3;
    i=6;
    if(i=6)
    i=7;
    return i;
    }
    ans 7

  33. main()
    {
    int a[]={0 1 2 3};
    int *b;
    printf("%d",b[-1]);
    }
    ans 1(check)
    note: the elements of array may vary
    Technical Interview

  34. What are the layers in OSI stack & Explain them ?

  35. What u know about trees ? & tell the types of tree ?

  36. Give the syntax of binary tree ?

  37. Write the program of factorial using recursion ?

  38. Write a Sql Query for ......

  39. Some questions from stack & Queue .

  40. Write program for Single, doubly linked lists ?

  41. Tell about ur future projects & plan ?

    HR interview

  42. Tell about ur family background .

  43. Why do u like to join in Wipro ?

  44. Why should I hire u ?

  45. Ur achievement ?

  46. Do u have any qustion to ask ?

  47. What do u know about wipro ?

More Verbal, Technical, Analytical Paper - 64

Pattern

Verbal-15 questions

Analytical- 30 Questions

Technical-35 Questions

Time-90Min



Verbal

For the verbal section GRE barrons will do..

It includes fill in the blanks..analogies ..on paragraph containing blanks….synonyms..idioms

Analytical

1 A horse is tied to the corner of a square of side 15 m with a rope of length 14m.Find the area which the horse can graze and the area which it cannot.

2.The ratio of incomes of C and D is 3:4.the ratio of their expenditures is 4:5.Find the ratio of their savings if the savings of C if one fourths of his income.

3 Find the no of ways in which four balls can be selected from 4 green and 6 white balls

4. A is 6 times as fast as B and takes 100 days less to complete a work than B. find the total no of days taken by A and B to complete the work.

5.A cube is painted Black. It is divided into 125 equal cubes.find the no of cubes which have atleast 2 sides painted black.

6. If a covers 15 miles in 20 minutes and 20 miles in 30 min then find the average speed of A.

7-16 analytical type questions

These r basically easy ones…we need not work out much..the answer will be in the question itself….we need to have concentration…don’t waste time trying to solve doing all rough work…read the question first…

17 If pqrstuvw are numbered from22 – 33 not necessarily in that order….given few condition like

R is as much less than u as t is more than p etc etc…and many more conditions llike this…

One condition was q is in the middlle… find the orer of the letters starting from lowest to highest.

And in the choices there was only option which had q in the middle ..so guys don’t waste time trying to arrange the letters jst check the conditions and look in the choices which satisfies

18 if 39X41= and 47X56= then 24X78==? (numbers not exactly same but model)it was tough

19 The ratio of the no of boys to teachers is 3:80.if 3/5 of the students r girls and the no of boys is 51 more then the no of girls find the no of teachers.( Not sure may be one more condition missing).

if DKML is coded as MNJK then FGHY is coded as ( letters r not same)..it was tough

one more on probality like a 6 letter is to formed insuch a way that no letter is repeated etc etc I don’t remember exact question

another one like rabbit gives tortise a start of 200 m .if 2 leaps of rabbit is equal to 3 leaps of tortise then find the no of steps taken by rabbit to catch up with tortise…(not exactly but model is similar)

Technical

Register variables can hold

a Garbage values

b Arrays

c Double values

d All of the above

2.When an array is passed to a function what exactly is passed.

the values of the array

the address of the starting variable in the array.

The addresses of the elements in the array

None

Compiler recognizes the function as pure virtual function if

A The function if equated to 0.

B the function has no body

C if it is declared with the keyword virtual

D none

4

In the select clause which of the following can be used to group the data

A group by

B order by

C having

D none

netware uses which protocol

5. Which of the following is invalid

A class